This Shingle Style cottage, within walking distance of the beach in Amagansett, is an extensive renovation of an undistinguished one-story ranch house. The new structure retains the original footprint and was built within very strict height, setback, and skyplane limitations. An expansive hipped roof unifies the bays and setbacks of the footprint into a simple overall composition.  The design intention was to make a few bold moves that would establish a distinctive character for the house, while working within a relatively modest budget.

The house is entered through a double-height stairhall. Straight ahead is a screened porch, which overlooks the garden and pool at the back of the site. The compact plan of the house minimizes space devoted to circulation in order to make the social rooms – living room, library, and dining room – as large as possible. The kitchen and east-facing breakfast room are open to the dining room, which in turn opens to an outdoor deck and dining area, to create a casual flow for entertaining. A powder room and two small bedrooms with baths complete the first floor.  The new second floor, tucked under the roof, contains a master bedroom suite and guest bedroom and bathroom.